Muhasebe ve Mali İşler Fonksiyonunun Yönetiminde Dış Kaynak Kullanımı Yaygınlaşıyor.

Seda Bayraktar


Faaliyetlerin bir kısmının dış kaynak sağlayıcılar tarafından yürütülmesi (outsource), kurumlara birçok fayda sağlayabilir. Özellikle muhasebe, finansal raporlama ve bordro gibi esas faaliyet dışı ve önemli fonksiyonların outsource edilmesi, şirket yönetiminin ana faaliyetlere odaklanmasını kolaylaştırır. İşleri outsource etmenin yönetimde kontrolü azaltacağı ve maliyetleri arttıracağı düşünülmekle birlikte, bu bakış açısının yanlış olduğu birçok kez ispatlanmıştır. Gerçekte bu faaliyetleri, şirket içinde departman kurmak yerine, outsource etmek pek çok fayda sağlamaktadır.
  
Bu faydaları kısaca özetleyelim:

İşiniz ve muhasebe ve mali işler birimleriniz üzerinde daha fazla “kontrol”

Muhasebe ve mali işler fonksiyonunuzu tamamen veya kısmen outsource ederek, şirketinizin ana faaliyet konularına daha fazla zaman, enerji ve kaynak ayırabilirsiniz. Bazı yöneticiler dış kaynak kullanımının ilgili fonksiyon üzerindeki kontrolü azalttığını düşünmektedir. Aksine, dış kaynak kullanımı “kontrolü” artırmaktadır. Çünkü dış kaynak kullanıldığında, şirket sahipleri ve yöneticiler zamanlarını ilgili fonksiyonların yürütülmesi ve yönetilmesinin ötesinde, işletme bilgilerini analiz etmeye harcayacaklardır.

Doğru, zamanlı ve faydalı raporlamalar

Muhasebe ve mali işler yönetiminin outsource edilmesiyle, hizmet sağlayıcı yüksek kalitede, zamanlı ve şirkete uygun finansal raporları üretebilir. Finansal raporlama, geleneksel muhasebenin ötesinde önemli bir analiz gerektirir ve yöneticilerine karar vermede kritik bilgiler sağlar. Bu iş için normalde muhasebe çalışanı haricinde, bu konuda uzmanlaşmış bir kişi istihdam etmeniz gerekirken, bu konuda uzmanlaşmış dış hizmet sağlayıcınız raporlama gereksinimlerinizi giderecektir. 

Ana faaliyet konusu dışında olan işler yerine stratejik ve önemli mali konular üzerinde odaklanabilmek

Muhasebe ve mali işler yönetiminde outsourcing uygulamalarının en önemli faydalarından biri, şirket yöneticilerinin muhasebe ve mali işleri fonksiyonunun ve büro personelinin yönetimine zaman harcamak yerine, sadece önemli mali konulara odaklanabilmeleridir. Bu sayede yöneticiler şirket için stratejik öneme sahip konulara daha fazla kaynak ayırma ve personel tahsis etme konusunda daha esnek olabilmektedir.

İşe alma ve personel yönetiminde sorunların azaltılması

Devir hızı yüksek ve kapsamlı eğitim gerektiren mali işler personelinin yönetilmesi, yöneticilerin en önemli sorunlarından biri olup, işletme için çok daha önemli olan önceliklere harcanması gereken zamanı da çalmaktadır. Muhasebe ve mali işler yönetimini outsource ederek para ve zaman tasarrufu sağlayabilirsiniz.

Maliyetlerin düşürülmesi ve para tasarrufu

Muhasebe ve mali işler fonksiyonlarınızın outsource edilmesinin pek çok faydası bulunmaktadır. Bu faydalar sadece zaman ve para değil, aynı zamanda şirketlere sunulan etkin raporlama ile işlerin büyümesi noktasından sağlanan çözümlerdir. Bu fonksiyon detaylarda çok fazla dikkat isteyen yoğun bir faaliyet olduğu gibi, doğru yapılabilmesi için güncel teknik muhasebe ve finans bilgisini gerektirir. Bu işlerin kolaylıkla outsource edilebilmesi ve maliyetinin şirket içinde oluşacak maliyete göre daha makul olması, dış kaynak kullanımını muhasebe ve mali işler fonksiyonunun outsource edilmesini cazip kılmaktadır.

Outsourcing hizmetlerinin yürütülmesinde yeniden yapılanma, süreçlerin geliştirilmesi ve yüksek teknolojilerin kullanılması neticesinde, gereksiz faaliyet giderleri düşürülürken idari giderler de daha etkin bir şekilde kontrol altında tutulabilmektedir.

Outsource edilen işlerin daha yüksek kalitelide yapılması

Outsource edilen işlerin uzmanları tarafından yapılması sonucunda şirketlere daha yüksek kalitede hizmet sunulmaktadır. Bu kaliteli hizmet, Türkiye’de radikal bir şekilde değişen ve karmaşıklaşan yasal düzenlemeler düşünüldüğünde şirket yöneticilerine güvence sağlar. 

Uzman profesyonellere erişim

Yöneticiler şirketlerinde bulunamayabilecek bilgi ve uzmanlık alanlarında, tecrübeli ve uzman profesyonellere hızlı ve kolay erişim sağlayabilir.

İş süreçlerinde sürekli iyileştirme yapılabilmesi

İyi bir hizmet sağlayıcı ile iş süreçlerinizi daha iyi, daha hızlı ve daha az maliyete tasarlayabilir ve yönetebilirsiniz. Ayrıca hizmet sağlayıcı ve şirket yönetimi sürekli yakın çalışarak süreçlerin etkinliği ve verimliliği geliştirilebilir.
 

PAYLAŞ