Muhasebenin Dijital Çağdaki Geleceği!

Seda Bayraktar

Ok yaydan çıktı! Dijital çağa çoktan girdik ve her şirket hemen hemen tüm iş süreçlerinde bu durumun sonuçlarından etkilenecek. Etkinin boyutundan çok odaklanmamız gereken bize sunduğu zorunluluk ve fırsatlar.

Teknolojinin, yapılması gereken işleri daha verimli, daha hızlı ve daha hatasız şekilde tamamlamak adına kolay erişilen mükemmel çözümler sunmasından dolayı, şirketlerin muhasebe ve raporlama fonksiyonlarının, tüm diğer fonksiyonlar gibi, çok kısa bir süre içinde teknoloji üzerinde yeniden şekilleneceği çok açık.

Teknik muhasebe operasyonlarını yakın gelecekte artan bir ivmede dijitalleşecek olmasına rağmen, şu bir gerçek ki; günümüzde hala muhasebeciler düşünüldüğünde, büyük olasılıkla akıllara vergi beyannameleri ve dokümanlar içinde boğuşan, modası geçmiş görünümlü orta yaşlı kişiler geliyor. Bu nedenle, muhasebeciler olarak dijital çağda teyakkuz halinde olmamız gerekiyor.  

Gelin teknolojinin günümüz geleneksel muhasebe uygulamalarını nasıl etkileyeceğini daha yakından inceleyelim:

Öncelikle muhasebe dünyasında popülerleşen bazı tanımlara göz atalım:

  • Bulut Tabanlı Platformlar – Şirketlerin iş süreçlerini yönetmelerini ve verilerini online olarak erişilebilen platformlarda saklamalarını sağlayan servis ve uygulamalar bütünü. Bu platformlar, iş süreçlerinde kullanılan verinin, veriyi sağlayan kişiler (çalışanlar, insan kaynakları elemanları, satın almacılar ve satış elemanları) tarafından dünyanın her yerinden, her zaman bilgisayar, tablet, akıllı telefon vb. çeşitli araçlar yardımıyla yönetilmesini sağlıyor ve ortaya çıkan raporların nihai karar vericiler tarafından hazır ve kolay biçimde erişilebilir olmasını mümkün kılıyor.
  • Uygulamalar ve Destekleyici Altyapı – İş süreçlerinin otomasyonunu sağlamak için tasarlanan uygulamalar artık çok popüler. Satın alma, fiyatlandırma, satış, kayıt girişi, vergi beyannamelerinin hazırlanması, bordro yönetimi ve raporlama gibi muhasebe ile ilişkili süreçleri kolaylaştırmak amacıyla tasarlanan uygulamalar artık çok yaygın ve sürekli gelişmekte.
  • Yapay Zekâ ve Robotik Süreç Otomasyonu (RPA) – Eskiden muhasebeciler tarafından yapılan pek çok el oyalayan iş, artık yapay zeka (AI) tarafından yapılmakta. Bu durum; profesyonellerin müşterilerine daha çok değer katan danışmanlık rollerine odaklanmalarına olanak sağlıyor. RPA sayesinde artık pek çok şirket, gittikçe artan işlem hacmi ve zaman baskısı sebebi ile, tekrarlanan manuel işlerden kurtulmanın ve aynı zamanda az kaynakla çok iş başarmanın yollarını aramakta. Muhasebe ve finans süreçlerindeki otomasyonda RPA çok hızlı çözümler getiriyor. Birçok organizasyon bu durumun tedarikten ödemeye, siparişten nakde ve kayıttan raporlamaya kadar tüm süreçlerini dijitalleştirmekte ve dönüştürmekte önemli bir etkisi olacağına inanıyor.

Gelecekte Muhasebe Mesleğini Neler Bekliyor?

Muhasebe mesleğinin teknik kısımlarının, uygulamalar yardımıyla gün geçtikçe daha fazla otomasyona uğraması, muhasebecinin rolünün danışmanlık rolüne kayacağını açıkça göstermektedir. Bu süreç kaçınılmaz bir şekilde muhasebecileri sahip oldukları uzmanlıkları daha etkili kullanmaları için gerekli olan becerilere, odaklanmaya ve düşünce yapısına sahip olmaya zorlayacaktır.

Bu değişimin bir yansıması olarak, şirketler kendi ihtiyaçlarına göre geliştirilen standart ve yeni nesil iş modellerine uygun muhasebecileri işe almak isteyecekler ve bu durum rekabet açısından önemli bir zorluk ve beraberinde avantaj oluşturacaktır. Yetkin personel istihdamını sağlamak amacıyla, çalışanlara verilecek yan haklar ve imkanlar ise kritik bir rol oynayacaktır.

Tekrarlayan ve manuel yürütülen işlerin robotik yazılımlar yardımıyla otomasyonu sonucunda, şirketlerin daha az çalışanla işlerini yürütecekleri ve insan kaynaklı maliyet ve problemleri azaltacakları öngörülebilir. Artık yeni çalışma arkadaşlarımız robotlar ve demir yakalı kavramı çoktan hayatımıza girdi.

Sürekli değişim ve gelişimin baş aktör olduğu dijital çağa girmiş bulunmaktayız. Şirketler ve onların muhasebecisi olan bizler, bu teknolojik gelişimden en fazla faydayı sağlayıp kendimizi bu gelişime adapte etmeliyiz. Aksi taktirde er ya da geç şirketlerimizin sonunun geleceğini söylemek çok büyük bir tahmin olmayacaktır.

Her işin geleceğinde dijitalleşme var ve başarıyı yakalamamızda teknoloji çok önemli bir etkiye sahip olacak. Şirketler, günden güne dijital çağın avantajlarından faydalanırken, muhasebe profesyonelleri olarak bizler, artık “eski-usul” muhasebe yaklaşımımıza bir son vermeli ve iş modellerimizin üzerinden geçerek bazı işlerimizi otomatikleştirmenin yollarını aramalıyız. Bunun için uygun ve belki de bulut tabanlı ERP çözümleri seçmeli ve otomasyon uygulamalarını destekleyerek bu süreci hızlandıracak adımları atmalıyız.

Teknoloji, benzeri görülmemiş bir hız ve ölçekte ilerliyor, bu durum kesinlikle muhasebe mesleği üzerinde büyük bir etki oluşturacak. Yaşanan değişimin muhasebe mesleği için büyük fırsatlar yaratacağını ve bu nedenle profesyonellerin bu olumlu gelişmelerden memnuniyet duymaları gerektiğini düşünüyorum.

Gerçek şu ki; geriye dönüş yok, ok yaydan çıktı!

PAYLAŞ