Gündem

Yaşadığımız Güven Bunalımına Çözüm: Acil Etik, Acil Uyum…

Türkiye tarihinin en önemli yolsuzluk olaylarından birine tanıklık ediyoruz. Yandaşlığın, kayırmacılığın ve iltimas geçmenin Türkiye’nin bir çok kurumunda ortaya çıkardığı akıl almaz durumun hiç tahmin edemeyeceğimiz sonuçlarını görüyor ve bedelini de milletçe çok ağır ödüyoruz.
Yazının Devamı

Karar Verme Sürecinde Muhasebenin Rolü: “Borç” ve “Alacak” Kayıtlarının Ötesinde

Şimdiye kadar, muhasebe skandalları ya da muhasebecilerin yasadışı eylemleri nedeniyle iflas eden bir çok şirket hikayesi duymuş olmalısınız. Çarpıcı iki örnek vermek gerekirse; dünyanın en büyük enerji şirketlerinden biri olan Enron’u ve 70 yaşındaki ünlü şair, şarkıcı, söz yazarı Leonard Cohen’i örnek olarak gösterebiliriz.
Yazının Devamı

Fikret Sebilcioğlu'nun Panama Belgelerine İlişkin Makalesi: Paravan Şirketlerin Karanlıktaki Yüzü

Pink Floyd’un Dark Side of the Moon albümünü bilmeyen yoktur. Albüm topluma zararlı olan eylemleri, insanların tatmin olmayan hayatlarını ve tüm bunların sonucunda insanın cinnet halini anlatıyor. Albümdeki “Money” şarkısı hırs ve açgözlülük ile servete sahip olmanın daha iyi bir yaşam getireceği aldatmacasına değiniyor. Dark Side of the Moon albümüne bu makalenin sonunda dönmek üzere şimdi Panama Belgeleri’nin karanlık tarafına geçelim. 
Yazının Devamı

Uluslararası Şeffaflık Örgütü 2015 Yolsuzluk Algı Endeksi Açıklandı

2015 endeksi Türkiye’yi 168 ülke içinde 66 ıncı sırada gösteriyor. Türkiye son 4 sene içinde, Libya, Avustralya, Brezilya ve İspanya ile birlikte en büyük düşüş gösteren ülkelerden biri oldu. Yolsuzlukla mücadelede dünyanın önde gelen sivil toplum kuruluşlarından Uluslararası Şeffaflık Örgütü (Transparency International), 168 ülkeyi kapsayan 2015 Yılı Yolsuzluk Algı Endeksi’ni 27 Ocak 2016 günü Berlin’de açıkladı.
Yazının Devamı

Dürüstlük Neden Maliyet Olarak Görülüyor?

Dürüstlüğün gerçekten bir maliyeti var mı? Yaptığımız işin merkezine dürüstlüğü koyarak işimizi doğru yapmanın bir maliyeti var ise, bu maliyet katlanmaya değer bir maliyet mi? Türkiye’nin bir çok bölgesinde kurumsal yönetim ve kurumsallaşma konulu panellere ve toplantılara katılma fırsatı buldum.
Yazının Devamı

Kurumsallaşmanın Temeli: İç Kontrol Sistemi

İç kontrol sistemi, işletme organizasyonunda yönetim kurulu, yöneticileri ve çalışanları tarafından yönlendirilen, operasyonların etkinliği ve verimliliği, finansal raporlama sisteminin güvenilirliği, yasal düzenlemelere uygunluk sağlamayı amaçlayan ve bu konuda makul bir güvence sağlamak için tasarlanmış ve iş süreçleri içinde yer almasından ötürü bir sistem olarak nitelendirilen bir kavramdır.
Yazının Devamı

Halka Kapalı Şirketlerde İç Denetimin Önemi Artıyor

İç denetim, organizasyonun çalışmalarına katma değer sağlamak ve geliştirmek için tasarlanan bağımsız, tarafsız bir güvence (değer koruyan) ve danışmanlık (değer yaratan) faaliyetidir. İç denetim, risklerinin yönetilmesinde, kontrol sisteminin ve kurumsal yönetim etkinliğinin değerlendirilmesi ve geliştirilmesinde şirketlere sistemli ve disiplinli bir yaklaşım sağlayarak, şirketin hedeflerine ulaşmasında yardımcı olur.
Yazının Devamı
PAYLAŞ