Yeni Türk Ticaret Kanunu'na Hazır Mısınız?

Fikret Sebilcioğlu
  • Fikret Sebilcioğlu, SMMM  CFE, Anti-Bribery Specialist
  • Yönetici Ortak
  • E-posta Gönder

Yeni TTK’nın getirdiği yükümlülüklere, "yasaya uyum süreci” nin ötesinde, kurumsallaşma ve yapısal dönüşüm fırsatı yaklaşımıyla bakan şirketler, rekabet avantajı yaratarak günümüzün dinamik ve global ticari hayatında sürdürülebilir bir büyüme ve karlılık sağlayacaktır.

Yeni Türk Ticaret Kanunu (Yeni TTK), 1957 tarihinden bu yana uygulanmakta olan mevcut kanun ile karşılaştırmalı olarak getirdiği radikal değişikler ile birlikte Türk şirketlerinin ajandasında önemli bir yer tutacaktır. Peki, bu köklü değişime hazır mısınız? Şirketiniz Yeni TTK’ya ilişkin herhangi bir hazırlık inisiyatifi şu ana kadar aldı mı?

Gözlemlerimiz büyük ölçekli şirketlerin belli ölçülerde değişikliklerin etkilerini değerlendirmeye başladıklarını, hatta eğitim programlarına başladıklarını göstermekte. Ancak küçük ve orta ölçekli şirketlerin bu noktada kayda değer bir hazırlık sürecinde olmadığını görmekteyiz. Yeni TTK’nın söz konusu değişiklikleri sadece büyük şirketlere özgülememesi, küçük ve orta ölçekli şirketlerinde ivedilikle hazırlık sürecini değerlendirmeye başlaması gerektiğini ortaya koymaktadır.

Cerebra, Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun getirdiği gereklilikleri karşılamanın, sadece kanunlara ve düzenlemelere uyum konusundan çok daha geniş bir kavram olması gerektiği düşünmektedir. Şirketler bu değişim rüzgarını, günümüzün rekabetçi ortamında kendilerini rakiplerinden ayıran özellikleri ortaya çıkarma konusunda bir fırsat olarak görmelidir.

Yeni TTK’nın şirketler üzerindeki etkisi beklenenden çok daha geniş ve köklü olacaktır.
Değişimin etkisi mali işler birimi dışında insan kaynakları, bilgi işlem, işletmenin faaliyetleri, menfaat sahipleri ile iletişim gibi birçok fonksiyon ve konuyu etkileyecektir. Aynı zamanda bu değişim, şirketlerin halihazırda aldıkları bir çok inisiyatife farklı açılımlar getirebilecek ve yeni fırsatlar yaratabilecektir (ERP sistemlerinin uygulanması, birleşme ve satın almalar, uluslararası faaliyetlere girilmesi gibi).Yeni TTK’nın işletmenin performans yönetimi yetkinliğinde önemli bir etkisi olacaktır.

Yönetim kurulu ve üst düzey yöneticiler, değişimi yönetebilmek adına süreçler ve teknolojiye ilişkin önemli yatırımlar yapacaktır.
Yönetim kurulunun ve yönetimin etkin bir şekilde yapılandırılması, yönetim raporlaması, yeni muhasebe sisteminin ve denetim mekanizmasının yönetilmesi (iç ve dış denetim), finansal planlama ve bütçeleme gibi konular, değişimin iyi bir şekilde yönetilebilmesi için gerekli olduğunu düşündüğümüz yetkinliklerdir.

Yeni TTK, şirketlere yapısal dönüşüm fırsatı sunacak – ki bu dönüşüme kurumsallaşma da diyebiliriz - ve bu yapısal dönüşüm ile kanuna uyumun ötesinde şirketlere iktisadi faydalar sağlayacaktır.

Cerebra, kanunun getirdiği radikal değişiklikleri - özellikle "sistemlerin”, "süreçlerin” ve "mali işler fonksiyonunun” yapısal dönüşümü adına - bir fırsat olarak görülmesi gerektiğini düşünmektedir.Cerebra Yeni TTK’ya uyumun bir parçası olarak şirket genelindeki sistemlerin, süreçlerin ve mali işler fonksiyonunun yapısal dönüşümüne ilişkin müşterilerine yardımcı olmaktadır. 

PAYLAŞ