Bilgi Finans Forum 2010 Açılış Konuşması - Nisan 2010

Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD) Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Fikret Sebilcioğlu Açılış Konuşması Metni 
15 Nisan 2010, 10:15 - 10:25, Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü

Değerli konuklar, 

Bilgi Üniversitesi tarafından düzenlenen, Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği olarak destek vermekten mutluluk duyduğumuz "Bilgi Finans Forum 2010" organizasyonuna katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum.

2003 yılında kurulan ve bugün 455 bireysel, 10 kurumsal üyesi ile kurumsal yönetim ilkelerinin ülkemiz kuruluşlarınca tanınması, benimsenmesi ve en iyi uygulamaları ile hayata geçirilmesi konusunda çalışmalarını yürüten TKYD, kurumsal yönetim ilkelerinin günümüzde rekabeti belirleyen temel unsurlardan biri olduğuna inanmaktadır. Günümüz ekonomik dünyasında adil olmak, şeffaflık, sorumluluk ve hesap verebilirlik ilkeleri başta tüketici güveni olmak üzere, yatırımcıların, düzenleyicilerin, sivil toplum kuruluşlarının ve genelde toplumun tüm kesiminin beklentileri arasında ön sıralara gelmiştir.

Her alanda bir "güven bunalımı" yaşandığını gözlemliyoruz.Toplumun kurumlara olan güvenini tazelemesi için herkesin "yönetim kalitesine" yatırım yapması kaçınılmaz hale gelmiştir. Yönetim Kalitesinin ise, "Kurumsal Yönetim İlkelerinin" tüm politika ve süreçlerde günlük yaşama uyarlanması ile sağlanabileceği kanaatindeyiz.

Özellikle küreseler pazarlarda etkin olabilmek, yeni pazarlarda ana oyuncular liginde yer alabilmek için "Kurumsal Yönetim İlkeleri" ön şart haline gelmiştir. Şirketlerimizin ve markalarımızın bu pazarlara uyum sağlayabilmesi, yerel destek elde edebilmesi, kanun ve yönetmelikleri de içeren düzenlemelere uyum gösterebilmesi için "Kurumsal Yönetim İlkeleri" en önde gelen girdi olarak tanımlanmaktadır.

Türkiye'de ve dünyada kurumsallaşmış bir çok şirketin kurumsal yönetim ilkelerini uygulamaması nedeniyle sıkıntılar çektiğine, kural ve düzenlemelerle ciddi sorunlar yaşadığına tanık olmaktayız. Yine benzer bir şekilde, "kağıt üzerinde" kurumsal yönetim ilkelerini benimsediğini ilan eden bir çok şirketin de, geçtiğimiz yıl Wall Street finansal krizinde çarpıcı örneklerini gördüğümüz gibi, bu ilkeleri günlük hayatın bir parçası haline dönüştüremedikleri için benzer sıkıntılarla karşı karşıya kaldığına tanık olduk. Hepimiz görmekteyiz ve bilmekteyiz ki; samimiyet, açıklık ve dürüstlük kurumsal yönetim ilkelerinin özünü oluşturmaktadır. Toplumun beklentisi de bu yöndedir. Önemli olan, kurumsal yönetim ilkeleri anlayışının kurumsallaşma politikalarının içinde samimi olarak uygulanabilir bir içerikte günlük yaşamın bir parçası haline dönüşüyor olmasıdır.

 

PAYLAŞ