Fikret Sebilcioğlu 16. İç Denetim Kongresinde Konuştu - Kasım 2012

Cerebra Ortağı Fikret Sebilcioğlu 12 Kasım 2012 tarihinde düzenlenen 16. İç Denetim Kongresinde "Yeni TTK ve SPK Kurumsal Yönetim İlkeleri Çerçevesinde Denetim Komiteleri" konulu etkinliğe konuşmacı olarak katıldı.

TIDE

Panelistler:

Sedat Eratalar - Oturum Başkanı, Denetim Komitesi Başkanı- Borusan Holding
Fikret Sebilcioğlu, Partner - Cerebra Bağımsız Denetim ve SMMM A.Ş.
Ahmet Dördüncü, YK Üyesi - International Papers
Bülent Bozdoğan, Denetim Bölüm Başkanı - H. Ö. Sabancı Holding
İmdat Ersoy, Kurul Üyesi - Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu

Diğer konferans fotoğralarına buradan ulaşabilirsiniz.

Panel Başlığı ile ilgili Genel Bilgi:

Küreselleşen dünya ekonomisinde yaşanan skandallar neticesinde yatırım için güvenli liman arayan yatırımcı ve menfaat sahipleri, şirketlerin finansal durumu ve riskleri konusunda daha şeffaf ve açıklayıcı bilgi alma taleplerini arttırmışlardır. 

Bu talepler doğrultusunda birçok ülke finansal raporlama sistemlerinin iyileştirilmesi ve şirketlerin karşı karşıya kaldıkları risklerin iyi yönetilebilmesi için yeni standart ve mekanizmaları uygulamaya almıştır.

Finansal raporlama konusunda daha şeffaf ve açıklayıcı finansal tabloların pay ve menfaat sahiplerine sunulabilmesi için birçok ülke Uluslararası Finansal Raporlama Standartları'na (UFRS) uyum çalışmaları başlatmıştır. Bugün, 100'den fazla ülkede UFRS kullanılmaktadır. 

Finansal raporlama, risk yönetimi, ve iç kontrol sistemlerinin sağlıklı işleyişi ve kontrolü konularında ise kurumsal yönetimin güvencesi olarak denetim komiteleri kurulmuştur.

Denetim komitelerinin temel işlevi bir şirketin finansal raporlama faaliyetlerinin doğruluğunun gözetilmesi ve şirketin finansal verileri ile iç ve dış denetim süreçlerine ilişkin risk ve kontrollerin yönetilmesidir. Denetim komitesinin yaptığı inceleme ve öneriler, şirketlerin güçlü bir etik ortama kavuşmasını sağlarken aynı zamanda finansal ve operasyonel bilgi ve raporların tamlığı ve doğruluğunu temin eder.

Bilindiği üzere 14 Şubat 2011 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan ve 1 Temmuz 2012'de yürürlüğe girecek olan 6102 sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu ile ticari yaşam yeniden tanımlanmaktadır. Kanun ile şeffaflık, hesap verilebilirlik ve güvenilirlik ilkeleri ışığında kurumsal yönetim ilkeleri ve UFRS artık sadece hisse senetleri borsada işlem gören şirketler ve finans kurumları için değil tüm şirketler için uygulanır hale getirilmektedir. Şirketler alışık oldukları muhasebe sistemlerinden uzaklaşarak köklü değişiklikler ile karşı karşıya kalacaktır. Bu geçiş döneminde şirketlerde kurumsal yönetim yapısının oluşturulması için denetim komitesi önemli bir katma değer yaratacaktır.

Düzenleyici otoriteler tarafından yapılan yasal düzenlemelerle yönetim kurullarında denetim komitelerinin oluşturulması öngörülmüştür. SPK ve BDDK, UFRS'ye uyum ve denetim komitesinin kurulması konusunda düzenlemeler yaparak bu iki uygulamanın İMKB'ye kote kuruluşlarda ve finans kuruluşlarında zorunlu hale gelmesini sağlamışlardır.

SPK, 30 Aralık 2011 tarihli ve 28158 sayılı Resmi Gazete'de "Kurumsal Yönetim İlkelerinin Belirlenmesine ve Uygulanmasına İlişkin” Seri IV-No: 56 sayılı Tebliği yayınlamış ve 11 Şubat 2012 tarihli ve 28201 Sayılı Resmi Gazetede de yayınlanan Seri IV-No: 57 sayılı tebliğ ile de Seri IV No 56 sayılı tebliğde güncellemeler yapmıştır. Kurumsal Yönetim İlkelerinin Belirlenmesine ve Uygulanmasına İlişkin Seri IV-No56 Sayılı Tebliğ (Tebliğ) borsa şirketlerinin esas alacakları kurumsal yönetim ilkelerini düzenlemektedir. Bu Tebliğ'de yönetim kurulu bünyesinde oluşturulması gerekilen komitelere yer verilmekte ve denetimden sorumlu komitenin yapısına değinilmektedir.

PAYLAŞ