İnfomag Dergisi Röportaj - Haziran 2009

Kurumsal yönetim ilkelerinde yaşanan en büyük sıkıntılardan biri olayın somutlaşması...

Şeffaflık en rahat somutlaşanlardan bir tanesi...

Kurumsal yönetim ilkelerinden biri de şeffaflık, Türkiye'deki kurumlar size göre yeterince şeffaf mı?

Henüz arzulanan şeffaflık seviyesine ulaşılmadı. Kurumsal yönetim ilkeleri bir arayış, İyi yönetim tarzını arayış... Kurumsal yönetim ilkelerinde yaşanan en büyük sıkıntılardan biri olayın somutlaşmaması. Bazı kavramlardan bahsediyoruz ama nasıl somutlaşacağı önemli... Şeffaflık en rahat somutlaşanlardan birtanesi

Size göre Türkiye'deki şirketler, yeni düzenlemenin ne gibi yükümlülükler getireceğinin farkında mı?

Çok farkında olduklarını söyleyemem. Türkiye'de çok büyük şirketler herhangi bir nedenle zaten denetime tabi. Çok büyük bir kitle var ki, bağımsız denetim, işletme ekonomisinin diğer çağdaş kavramları olan iç denetim, risk yönetimi ve finansal planlama kavramlarından oldukça uzak. Bu konuda hem reel sektör içinde çalışan yöneticiler tarafında meh de servis sağlayıcılar tarafında ciddi bilgi eksikliği var. Bu konuda herkesin ders çalışması lazım.

Yeni TTK Türkiye'nin bir türlü kayıt altına alınamayan ekonomisini için çözüm olabilirmi ?

Tasarının çok zorlayıcı olacağını söyleyebilirim. Aslında yeni TTK'nın ruhunuda anlatan bir maddesinde 'artık şirket pay sahibi, şirketin kasasını kendi cebi gibi kullanamayacak' diyor. Bu esasında menfaat sahipleri kavramının Türk ticaret hayatına gireceğini gösteriyor. Siz şirketin patronu dahi olsanız, şirket değilsiniz. Her istediğinizi yapamazsınız. Hesap vermeniz lazım. O noktada alınacak çok fazla yol var. Bu durum çok ciddi bir soğuk duş etkisi yaratabilir. Uygulama nasıl olacak? Geçiş dönemi mi gerekecek? Tüm bu soruların yanıtlarını önümüzdeki dönemde göreceğiz. 


Röportajın detayları için ekteki linkleri tıklayınız.

Ropörtaj
İnfomag Kapak
İnfomag 1
İnfomag 2
İnfomag 3
İnfomag 4
İnfomag 5
İnfomag 6
İnfomag 7
İnfomag 8
İnfomag 9


Resimler
Infomag_1
Infomag_2
Infomag_3
Infomag_4
Infomag_5

PAYLAŞ